Nieuwsbrief 34

Jan Dorssers en Bram Moens

Nieuwsbrief 34                                                          juni/juli 2017

Beste Tuinvrienden,

In deze droge periode nog even een korte nieuwsbrief, net voor de vakantie wat berichten. In het najaar proberen we informatie te verkrijgen over de teelt van diverse groenten.

Ja, het is dit jaar een beproeving om alles goed te telen. Bepaalde groenten schieten direct in het zaad, zo was de raapstelenteelt een drama. Eerst een lange koude periode en daarna een warmtegolf.

Wij zijn benieuwd naar uw ervaringen en oplossingen. Het opkweken van tomatenplanten in bodemloze potjes werkt goed, minder water geven.  Bij veel soorten koolplanten eerst een geul maken en dan de plantjes erin, makkelijk bij water geven.  Dit geldt ook voor slaplantjes.

Wel is het gelukt sjalotten te telen tussen de  knoflook, afrikaantjes en regelmatig behandeld met lavameel, tot nu toe geen last van rottende planten. Hierover doen wij ook navraag, omdat sommige telers al gestopt zijn met uiten en sjalotten.  Overigens een goede oogst van de knoflook. Deze is in oktober gepoot.

Tuinbonen
Goede oogst, maar de planten stonden prachtig in bloei tot aan de top, ineens waren veel bloempjes weg in de top. Een ander tuinder had het zelfde probleem. U ook? Laat het ons weten dan kunnen wij eens kijken hoe dit komt.
De tuinbonen overigens waren dit jaar bijna luisvrij, rond de stam van de plant koffiedrab gestrooid, de mieren houden er niet van en de lieveheersbeestjes vlogen zo de struiken in om de overige luizen op te eten.
Heeft U ook een oplossing, laat het ons weten.

Een ander probleem werd gemeld over de wortelen, twee keer gezaaid en nog geen wortel.
Is dit puur de overgang van kou naar warmte of wat anders?

Van uit de organisatie wensen wij U  een goede vakantietijd toe en natuurlijk nog een goede oogst. Laten wij daarna samen kijken wat er verbeterd kan worden en hoe wij bepaalde problemen oplossen, zodat wij met plezier kunnen blijven tuinieren.